Izvešće o realizaciji programa u 2013

» 2013: Izvješće o radu za slikama

Š.K.POLET Buševec»

IZVJEŠĆE O REALIZACIJI PROGRAMA U 2013.

O radu i djelovanju ŠK POLET Buševec moguće je pratiti na stranici kluba tokom čitave godine pa u ovom izvješću nalaze se tekstovi sa te stranice. Posebno smo ponosni na slijedeće rezultate:

Žene seniorska ekipa – KUP HRVATSKE  2. mjesto

Mihaela Blažeka – prvakinja Hrvatske do 13 godina,

– na europskom prvenstvu do 14 godina podijelila 23. mjesto

– izborila pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj republici 2014.

Marta Trgovac   – prvakinja Hrvatske do 7 godina

Ana Ćačić – pobjednica u šahu na Sportskim igrama mladih u Splitu do 15 godina

Seniori II liga –centar  3. mjesto

Kadetkinje – izborile plasman na državno ekipno finale

Kronologija natjecanja

OPEN BOŠNJACI 2013.

Tradicionalno prvi šahovski turnir u Hrvatskoj igra se u Bošnjacima tako je i ove godine od 3.-9. siječnja okupio 137 šahista iz 6 država, među kojima su bili i naši šahisti Blažeka Ivana, Mihaela i Matej. Odlično je igrala Ivana koja je osvojila 4,5 boda u što joj je donijelo 32 međunarodna rejting boda.

TURNIR „DAMA“ I „MALA DAMA“ U ĐAKOVU

U hotelu Blaža u Đakovu odigrani su 16. i 17. veljaće 2013. ženski turniri za seniorke i kadetkinje. Naše kadetkinje bile su uspješne. Prvo mjesto na turniru „Mala dama“ pripalo je našoj šahistkinji Mihaeli Blažeki koja je pobijedila protivnice u prvih 5 kola a u 6. kolu remizirala. Tako je pehar „ Male dame“ treći put završio kod kadetkinje Poleta. U konkurenciji do 9 godina srebrnu medalju osvojila je Marta Trgovac koja još ide u vrtić. Dobar rezultat postigla je i Ana Čačić koja je sa 4 boda podijelila 6-9 mjesta a prvi put na ovakvom turniru nastupile su Mira Trgovac i Lucija (J) Rožić i tako kao i Marta napravile svoje prve korake na šahovskoj sceni.

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA ŠK POLET
Dana 2.3.2013. održana je izborna skupština ŠK Polet. Nakon podnesenih izvješća, prihvaćanja izvješća i davanja razrješnice staroj upravi izabrano je novo rukovodstvo.

PROPUSTILE DRŽAVNO ŠKOLSKO FINALE

Poluzavršno natjecanje školskih klubova u šahu    odigrano je 07.03.2013. u Rovišću. Ekipa ŠŠK Vučko za koju igraju kadetkinje Poleta i to Ana Čačić, Lucija (Neno) Rožić, Lucija (Juraj) Rožić, Mira Trgovac i Dora Jazbec završila na drugom mjestu sa istim brojem meč bodova kao i ukupnim brojem bodova kao i pobjednička iz Rovišća. Tek 4. kriterij odlučio je da u finale ide ekipa domaćina iz Rovišća a sve bi bilo drugačije da Dora, učenica 3. razreda, nije u predzadnjem kolu obrstila protivnicu i nepažnjom dala pat. Poklonjenih pola boda donijelo bi im 1. mjesto i plasman u finale koje će se igrati u Poreču. Vjerujemo da će ova mlada ekipa ipak jednom otići na finalno natjecanje kao i prijašnje generacije.

KADETSKO PRVENSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

U Dugom Selu održano je 09. i 10. ožujka 2013. pojedinačno kadetsko prvenstvo Zagrebačke županije za kadete i kadetkinje do 9, 11, 13 i 15 godina. Tradicionalno većinu medalja u ženskoj konkurenciji pripalo je kadetkinjama Poleta. Zlatne medalje osvojile su Marta Trgovac do 9 godina, Dora Jazbec do 11 a Mihaela Blažeka do 15 godina. Mira Trgovac osvojila je srebrnu a Lucija (J) Rožić brončanu medalju do 11 godina. U muškoj konkurenciji   do 9 godina  nastupio je Tin Kajganić i do 13 Karlo Katujić.

FINALE POJEDINAČNOG PRVENSTVA HRVATSKE ZA ŽENE

Pravo nastupa na ovom prvenstvu izbori 10 žena prema kriteriju HŠS. Ove godine to je uspjelo dvjema šahistkinjama ŠK Polet Mari Jelici i Rajni Šargač. Prvenstvo se igralo u poznatom šahovskom domu u Rijeci od 8.-16. Ožujka a domaćin je bio ŠK Draga iz Rijeke. Prvakinje države postala je Borka Frančišković ispred Mirjane Medić i Mare Jelice. Rajna Šargač zauzela je 6 mjesto. Naše seniorke nisu bile baš zadovoljne rezultatom ali nije lako igrati s mladi motiviranim nadolazećim šahisticama.

Konačni poredak nakon 9 Kola

Mj. Ime RtgI Klub/Grad Bod.  TB1 
1 WIM Frančišković Borka 2245 ŠK Liburnija, Rijeka 7.0 2.0
2 WGM Medić Mirjana 2184 ŠK Goran, Vrbovsko 6.5 3.0
3 WIM Jelica Mara 2233 ŠK Polet, Buševec 5.5 2.0
4 Kruljac Petra 2069 ŠK Lucija, Rijeka 5.0 1.5
5 Vujnović Patricija 2030 ŠK Liburnija, Rijeka 5.0 1.5
6 WIM Šargač Rajna 2163 ŠK Polet, Buševec 4.0 0.5
7 WFM Purgar Ivona 2144 HAŠK Mladost, Zagreb 3.5 1.5
8 WIM Berke Ana 2165 ŠK Liburnija, Rijeka 3.0 1.5
9 WFM Deur Šarić Zrinka 2134 ŠK Liburnija, Rijeka 3.0 1.0
10 Iveković Tihana 1977 ŠK Podsused, Zagreb 2.5 1.5

EVA REPKOVA PRVA NA 13. CVIJETU MEDITERANA

U riječkom “Šahovskom domu” završio je 13. po redu međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana” koji je igran od 7.-14.ožujka 2013. Nakon 7 zanimljivih kola očekivano je slavio velemajstorski trolist Repkova, Partac,  Smochi-na. Eva Repkova slovačka velemajstorica s titulom muškog međunarodnog majstora, koja igra za žensku ekipu Poleta, spotaknula se već u prvom kolu remijem u susretu sa Verenom Šamanić no kasnije je zaigrala na svom nivou i na kraju pobijedila. Drugo I treće mjesto pripalo  velemajstoricama iz Moldavije.

 Rk. Name FED RtgI Pts.  TB1   TB4  Rp
1 IM Repkova Eva SVK 2368 6.0 26.0 23.5 2190
2 WGM Partac Elena MDA 2101 5.5 27.5 24.5 2148
3 WGM Smokina Karolina MDA 2137 5.0 28.0 19.5 2065

 

POLET DRUGI U ŽUPANIJSKOM KUPU

U društvenom domu u Šibicama – Zaprešić odigran je 23. i 24.3. 2013. Kup Zagrebačke županije u šahu. Odlučujući meč igrao se između ŠK Polet – ŠK Velika Gorica. Nažalost propust u propozicijama u kojima je ostao tempo igre od 60 minuta po igraču bez dodatka vremena, koji se koristio dok nisu postojali elektronski satovi iskoristio je Dejan Zečević i u vremenskoj oskudici dobio izgubljenu poziciju protiv mladog Mateja Blažeke koji nema nikakvog iskustva igranja ovim tempom.

KADETKINJE OPET IZBORILE DRŽAVNO  FINALE

Od 13.-20.4.2013. odigrana je liga kadetkinja – centar. Pomlađena ekipa Poleta nije računala da može uloviti 3. Mjesto koje vodi u državno finale ali neriješen rezultat sa Siskom i pobjeda nad Eriksonom davala je šanse da uđemo u finale. U posljednjem meću sa Zaprešićem trebalo je igrati 2:2 za finale a Zaprešiću je trebala pobjeda za finale. Kako bi dobili meč Zaprešić je najbolje kadetkinje stavio na zadnje tri ploče pa je na Ani Čačić bila odluka meča. Ana je dobro igrala i nastojala slomiti otpor Nikoline Golub što je iziskivalo puno razmišljanja pa je da ne dođe u vremensku oskudicu požurila i i napravila grešku što je protivnica iskoristila i dobila partiju. Za prolaz u finale zaslužna je ekipa Novog Virja koja je odigrala 2:2 protiv oslabljene ekipe Ericssona koja je tim rezultatom prepustila 3. Mjestu i državno finale kadetkinjama Poleta. Bodove za Polet ostvarile Mihaela 3,5 (3), Ana 1,5 (3), Dora 1 (2), Lucija 1 (1) Mira 0,5 (3) a Marta 0 (2).

 

BUŠEVEC „2013“  – IVONA POBJEDNICA

Turnir u Buševcu okupio je 24 šahistice a nakon 6 kola tri su juniorke imale po 5 boda pa je prvo mjesto prema dodatnim kriterijima pripalo Ivoni Purgar iz Novog Marofa koja igra za žensku ekipu Mladosti iz Zagreba. U posljednje kolo kao prva sa 5 bodova ušla je Tihana Iveković i očekivalo se da će remizirati sa sestrom Anom i osvojiti turnir. Ana je tada bila na 4. mjestu i igrala je na pobjedu jer joj je ona otvarala put dobrom plasmanu. To joj je uspjelo i skočila je na drugo mjesto a Tihana je završila na 3. Mjestu. Mihaela Blažeka je kao i prošle godine bila je odlična 4. a najveće iznenađenje je Ana Čačić koja je osvojila 5. mjesto. Taj rezultat postigla je pobijedivši sestre Blažeka, Samarđić Anu i Špiranec Noemi. Lucija Rožić i Ivana Blažeka osvojile su po 3,5.

PRVENSTVO JUNIORKI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

 

Juniorke Poleta osvojile prva četiri mjesta.

Na prvenstvo juniorki Zagrebačke županije koje je odigrano u sklopu turnira „Buševec 2013.“ 18. i 19. svibnja nastupilo je 12 juniorki. Prema očekivanju dominirale su juniorke Poleta kojima su pripala i prva četiri mjesta. Prvo mjesto pripalo je Mihaeli Blažeka ispred Ane Čačić koja je bila ugodno iznenađenje i preskočila je Luciju Rožić koja je bila treća, četvrtu Ivanu Blažeka. Slijedile su Lorenu Kupek i Nikolinu Golub koje su po rejtingu bolje od Ane. Naše juniorke nastupit će ove godine za seniorske ekipe i to Lucija Rožić za ŠK Petrinju i I Hrvatskoj ligi za žene a Ivana Blažeka i Manuela Detelić za ŠD Sisak u II ligi za žene.

 

Ana Čačić, Mihaela Blažeka i Lucija (B)Rožić

KADETSKO PRVENSTVO HRVATSKE

Polet ponovo ima prvakinju Hrvatske do 13 godina.

Na kadetskom prvenstvo Hrvatske  u šahu, koje je odigrano u Splitu od 20. – 26. lipnja 2013. u hotelu Zagreb, Mihaela Blažeka postala je prvakinja u kategoriji kadetkinja do 13. godina. Od prvog kola Mihaela je igrala na pobjedu i nakon trećeg kola imala je pola boda prednosti a nakon četvrtog čitav bod. Da zadrži prednost nastavila je igrati opreznije i osvojila 1. mjesto sa bodom prednosti. Da se podsjetimo  1998. Maja Detelić bila je prvakinje u istoj kategoriji.  Mihaela će ove godine nastupiti na Europskom prvenstvu u Budvi a slijedeće na Svjetskom prvenstvu. U Splitu je nastupilo šest Poletovih kadetkinja i jedan kadet. Ana Čačić nakon dulje stanke nastupila je u konkurenciji do 15 godina i osvojila 4,5 boda (50%) što je dobar rezultat ali koji ambicioznu Anu nije zadovoljio i koja će sigurno slijedeće godine biti još bolja jer će igrati u istom uzrastu bez starijih kadetkinja ali će doći mlađe među kojima i Mihaela. Po prvi put na prvenstvu Hrvatske igrale su u konkurenciji do 11 godina Lucija (J) Rožić osvojila 4 boda.

Kadeti na prvenstvu Hrvatske ispred hotela Zagreb u Split

SPORTSKE IGRE MLADIH – SPLIT 2013.

Ana i Lucija donijele pehare

Prednatjecanja za plasman na završno sportsko natjecanja mladih u Splitu održavaju se u svim Županijama. Natjecanje u šahu za Zagrebačku županiju održano je u Velikoj Gorici 18.6. 2013. u predvorju sportske dvorane srednjih škola. Odlazak u Split izborili su slijedeći mladi šahisti:  1995. god i mlađi (M) – Ivan Baričević , iz Velike Gorice, (Ž) – Lucija Rožić (B), iz ŠK Polet, 1998. god. i mlađi (M) – Danijel Vojak, iz Samobora,  (Ž)  – Ana Čačić, iz ŠK Polet,  2002. god. i mlađi (M)  – Luka Romanić, iz Velike Gorice i  (Ž) – Mira Trgovac, iz ŠK Polet. U ženskoj konkurenciji dominirale su šahistkinje Poleta i bile pobjednice u svim uzrastima. Finale u Splitu igralo se od 4.-7. srpnja 2013. Zbog obaveza u Split nisu otputovali Ivan Baričević i Lucija (B.) Rožić a umjesto Mire Trgovac otputovala je Lucija (J.) Rožić . Rezultat šahista bio je odličan, Ana Čačić bila je prva u svojem uzrastu, Danijel  Vojak drugi a Lucija (B.) Rožić  treća. Luka Romanić bio je među najmlađima u svojoj grupi i sigurno će ubuduće biti uspješniji.

Kvalifikacije u Velikoj Gorici: Dora Jazbec,Ana Čačić,

Marta Trgovac, Lucija (J.) Rožić i Mira Trgovac

 

 

Slika sa internet stranice igara u Splitu- Ana Čačić prva s lijeva

OMLADINSKO PRVENSTVO HRVATSKE

U Vukovaru je održano od 21.-28. srpnja 2013. juniorsko prvenstvo Hrvatske u šahu. Polet je imao dvije predstavnice u konkurenciji do 17 godina i to sestre Ivanu i Mihaelu Blažeka. Uspješnija je bila Mihaela koja se priprema za Europsko prvenstvo u Budvi gdje će prezentirati Hrvatsku u uzrastu do 12 godina. U konkurenciji 12 juniorki Mihaela je sa 4,5 boda podijelila 5-7 mjesto a Ivana je sa 3 boda bila 11.
  1. OPEN VELIKA GORICA 2013.

Nastupilo 7 poletovih šahista

Međunarodni otvoreni šahovski turnir Open Velika Gorica, Memorijal Stanka Košanskog odigran je u Plavom salonu SRC Velika Gorica od 19.-29. kolovoza 2013. Organizator turnira bio je Šahovski klub “Velika Gorica” a pokrovitelji Poglavarstvo Grada Velike Gorice i Zagrebačka županija. Na turniru je nastupilo 78 šahista među kojima i šahisti iz Slovenije i Srbije. Prvo mjesto premoćno je osvojio velemajstor Martinović Saša ŠK Kasper (Zadar), sa 8 bodova a slijedila je grupa od 6 igrača koja su osvojila po 6,5 boda. Nastupilo je i 7 šahista iz Poleta. Krešo Hudolin sa 5,5 boda bio je najbolje plasirani poletov igrač a Branko Hibner sa pola boda manje bio je drugi. Odličan rezultat ostvarila je Ivana Maršan kojoj je pripala prva ženska nagrada.

Mlade šahistice Poleta na međunarodnom  turniru u Splitu

Na velikom turniru u Splitu, koji je igran u hotelu Zagreb od 10.-18. kolovoza 2013., prijavilo se 173 šahista među kojima i tri šahistice Poleta, Ivana i Mihaela Blažeka i Marija Čačić. Marija i Mihaela osvojile su po 4 boda što je Mariji donijelo 26 nova rejting boda a Mihaeli 12. Za Ivanu turnir nije dobro završio i sa 2,5 osvojena boda ostala je bez 11 rejting bodova.

 

 

PRVA HRVATSKA LIGA ZA ŽENE

Pehari za najbolju 1. i 2. ploču pripali šahisticama Poleta.

Liga se igrala u Bolu na Braču od 13.-20. rujna i hotelskom kompleksu BLUESUN.  Ekipa Poleta stigla je bez intermajstorice Rajne Šargač koja je bila iznenada spriječena i od ekipe favorita Polet je po rejtingu pao na 4. mjesto.  Podjela  4. mjesta na kraju prvenstva moglo bi se reći da je očekivani rezultat ali činjenice da je Polet doživio samo jedan poraz  te da su pehare za najbolju 1. i 2. ploču pripale Poletovim šahisticama Evi Repkovoj i Mari Jelici, 5. mjesto koje im je pripalo po dodatnim kriterijima izgleda nerealno. O izjednačenost prvih pet ekipa govori podatak da je prvak imao samo dva meč-boda više od pete ekipe i samo po jedan remi u dva meča koji su završili 2:2 bili bi dovoljni da dijelimo prvo mjesto. Umjesto Rajne Šargač priliku je dobila naša kadetkinja trinaestgodišnja Mihaela Blažeka koja je bila najmlađa igračica i osvojila bod i pol. Mihaela odlazi 28.09.2013. na Europsko prvenstvo u Budvu pa će joj nastup u ligi i pripreme koje je tamo imala sigurno koristiti.

Mara jelica, hrvatska reprezentativka i Eva Repkova

 

EUROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE – Budva 2013.

 

Prvenstvo Europe za mlade igrano je u Budvi – Crna Gora od 28.09.-09.10.2013. U želji da ostvari što bolji rezultat Mihaela je ljetne praznike iskoristila za igranje jakih pripremnih turnira po Europi. Prvi je turnir bio u Novom Sadu (27.6.-3.7), zatim u Olomouc (Češka 31.7. – 8.8.), slijedio je Split (9.8.-18.8.) i na kraju Barcelona (22.8. – 1. 9.2013.). Na tim turnirima Mihaela je osvojila 60 međunarodni rejting bodova. U Budvi u kategoriji do 14 godina nastupila je 81 kadetkinja a Mihaela je osvojila 5 boda u 9 kola što je preko 50 % i podijelila je 23 mjesto. Ti rezultatom potvrdila svoju snagu prema rejting bodovima ali time nije bila zadovoljna jer vjeruje da može i više. Već su joj misli na svjetskom prvenstvu slijedeće godine u Južnoafričkoj Republici i pripreme već počinju. Pitanje je kako to sve isfinancirati.

 

Mihaela Blažeka na Europskom prvenstvu

 

PRVENSTVO HRVATSKE DO 8 GODINA

 

Naša Marta prva do 7 godina

Na prvenstvu Hrvatske za kadete i kadetkinje do 8 godina, koje je igrano u Topuskom 19. i 20. listopada a prijavio se rekordan broj igrača 50 kadeta i 16 kadetkinja. Poletova kadetkinja Marta Trgovac podijelila je prvo mjesto ali je po trećem kriteriju pravilnika osvojila treće mjesto i ponijela kući prvi pehar. Pošto je bila najbolja u uzrastu do 7 godina osvojila je i medalju. Marta je nakon lake pobjede u 10 poteza u drugom kolu podcijenila protivnicu i doživjela poraz. U 4 kolu igrala je sa Evom Bevanda koja starija od Marte i koja je na kraju osvojila prvo mjesto i ponovo izgubila ali je u posljednjim kolima pobijedila vodeće i popela se u vrh tabele i izjednačila u bodovima sa prvakinjom. Čestitamo Marti. U konkurenciji kadeta nastupio je Tin Kajganić. U vrlo jakoj konkurenciji Tin je osvojio 4,5 boda u posljednje kolo ušao je kao treći u uzrastu do 7 godina ali porazom u posljednjem kolu pokvario je plasman. Slijedeće godine sigurno će biti uspješniji.

Marta Trgovac  

 

II LIGA – CENTAR – seniori

  1. mjesto – najbolji plasman seniora

Nakon prošlogodišnjeg predzadnjeg mjesta u 2. ligi centar seniori Poleta ove godine u istom sastavu   do zadnjeg kola borili su se za prvaka lige. U zadnjem kolu koje je igrano 20.listopada igrali su protiv ŠK Koprivnice, najjače momčadi lige,  koja je na kraju i osvojila prvo mjesto.  Polet bi pobjedom u tom meću bio prvi i odlučio je igrati na sve ili ništa. Neriješenim rezultatom bio bi drugi. Već u početku meča Marijan Rožić poklanja protivniku damu što je ostale igraće stavilo u loš položaj i Koprivnica je uvjerljivo pobijedila sa 5,5:0,5. Tako je Koprivnica zasluženo osvojila prvo mjesto sa 19 bodova, Sisak je sa 17 bio drugi a Polet sa 16 bodova završio je na trećem mjestu ispred Bjelovara i Duge Rese koji su zaostali 3 boda iza Poleta. Iz ligu je ispala momčad Križevca i Petrinje. Najuspješniji igrač Poleta bio je Drago Đeno sa 8,5 boda iz 11 partija, Marijan Rožić osvojio je 7,5 boda, Krešimir Hudolin 6,5. Matej Blažeka koji je igrao na prvoj i drugoj ploči iz 9 partija osvojio je 5,5 boda koliko i Željko Jukić iz 11 partija. Damjan Blažeka igrao je na 3. ploči.

 

LIGA MLAĐIH KADETA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE 2013.
Dana 26.10.2013. u prostorijama ŠK POLET Buševec održana je ligamlađih kadeta. Nastupilo je 6 momčadi: POLET Buševec, Samobor, Velika Gorica, Ban Jelačić, PIK Vrbovec i Sveta nedelja, te dvije ekipe: ŠK POLET Buševec i ŠK Ban Jelačić. Igralo se 5 kola na 4 ploče, a sve momčadi i ekipe igrale su zajedno. Nakon 5 kola najviše uspjeha imala je momčad Svete Nedelje s 5 pobjeda iz 5 mečeva, dok je najbolja ekipa Ban Jelačić iz Zaprešića s 3 pobjede, jednim neriješenim rezultatom i jednim porazom.

Poredak – kadetkinje: 1) Ban Jelačić Zaprešić , 2) POLET Buševec

Poredak mlađih kadeta Zagrebačke županije
Konačan poredak
Mjesto Ekipa           Gam.   +   =   –   MB Bod.
1 ŠK Sveta Nedelja    5       5   0   0   10   18,0
2 ŠK Ban Jelačić –Ž    5       3   1   1     7    11,5
3 ŠK Ban Jelačić –M  5       3   0   2      6   11,0
4 ŠK Polet – M            5       2   1   2      5   11,0
5 ŠK Velika Gorica     5       2   1   2      5   10,0
6 ŠK Polet – Ž             5       0   3   2      3     6,5
7 ŠK PIK Vrbovec       5       0   2   3      2     6,0
ŠK Samobor               5        0   2   3     2     6,0

 

II JUNIORSKA LIGA

Juniorke uspješno igrale u muškoj ligi

Za II ligu juniora regije centar koja je igrana od 7.9.-9.11.2013. prijavilo se 8 momčadi a Polet je kao i prijašnjih godina nastupio uglavnom s juniorkama. Djevojke su se dobro nosile sa muškim kolegama i na kraju zauzele 5 mjesto. Zbog školskih obaveza ekipa nije uvijek bila u najjačem sastavu pa je plasman na 5. mjesto solidan rezultat. Najbolji učinak imale Manuela Detelić (4/6) i Ana Čačić (2/3) a slijedile su Lucija Rožić (2,5/4), Ivana Blažeka (2/5), Mihaela Blažeka (1,5/4) a Karlo Katulić odigrao je samo jednu partiju i nju izgubio.

Mihaela, Ivana, Lucija i Manuela

 

 

KUP HRVATSKE ZA ŽENE

 

Šahistice Poleta druge u kupu

Kup Hrvatske za žene odigran je 23. i 24.11.2013. u hotelu Palace u Zagrebu. U prisustvu predsjednika HŠS Josipa Leke, tajnika Ervina Sindika prisutne je pozdravila predsjednica komisije za ženski šah Ivanka Raguž a turnir je otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Glavni favoriti bili su prvak države ekipa ŠK Liburnija i ŠK Polet iz Buševca koja je došla u kompletnom sastavu. Nakon uvjerljivih pobjeda u prva dva kola u trećem kolu igran je derbi koji je završio neriješenim rezultatom pa je mrtva trka nastavljena. U derbiju pobjedu za Polet ostvarila je Eva Repkova, remizirala Rajna Šargač a izgubila Mara Jelica. U posljednjem kolu Dama iz Đakova uspjela je Liburniji oduzeti jedan bod (a nije puno nedostajalo da susret završi i neriješeno) i tu je bila prilika da Polet pobjedom 3:0 protiv ekipe Caissa iz Vukovara preuzme vodeću poziciju. Nažalost Mara Jelica zalutala je svojim topom i morala ga je dati za figuru i remizirala je i Polet je sa 9 meč bodova koliko je osvojila i Liburnija ali zbog 0,5 boda manje kod ukupnog zbroja bodova zauzeo drugo mjesto. Na kupu je igrala i Poletova ekipa juniorki koja je završila kup na 9. mjestu izgubivši nesretno meč u zadnjem kolu s ekipom Siska s 3:0. Mihaela Blažeka u vremenskoj oskudici propustila je lak dobitak a Ana Čačić brzo je došla do materijalne i pozicijske prednosti ali je podcijenila napad protivnice na kralja i izgubila partiju. Za juniorke uz Mihaelu koja je bila najuspješnija osvojila je 3 boda iz 5 partija i Ane (0,5 boda iz 4) nastupila je i Ivana Blažeka (1 bod iz 4) te Lucija Rožić i Manuela Detelić koje su odigrale i izgubile po jednu partiju.

 

BRZOPOTEZNO EKIPNO PRVENSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

 

Ovo natjecanje postalo je druženje seniorskih ekipa klubova Zagrebačke županije na kraju natjecateljske sezone. U posljednje vrijeme domaćin je ŠK Jaska iz Jastrebarskog pa je tako i ove godine ovo natjecanje održano 30. studenog 2013. u vinskoj kući Jana u Jastrebarskom. Ekipa Poleta u veteranskom sastavu zauzela je sedmo mjesto a nakon službenog dijela slijedilo je druženje.

 

BOŽIĆNI TURNIR  u Šibicama

 

Kadetima Poleta tri prva mjesta

ŠK Ban Jelačić Zaprešić u suradnji sa Šahovskim savezom Zagrebačke županije organizirao je u Šibicama 14. 12. 2013. turnir za kadete i kadetkinje do 9, 12, i 16 godina. Na turniru je nastupilo 47 kadeta a polovicu zlatnih medalja osvojili su kadeti Poleta. U uzrastu do 9 godina prva mjesta osvojili si Tin Kajganić i Marta Trgovac (imaju tek 7 godina) a sestra Mira Trgovac (10. godina) bila je najbolja kadetkinja do 12. godina.

Tin , Mira i Marta

KADETSKO PRVENSTVO KLUBA

Za kraj godine Polet je organizirao kadetsko prvenstvo kluba za polaznike šahovske škole. Za turnir se prijavilo 10 igrača i to 8 kadetkinja i 2 kadeta. Igran je berger a medalju za prvo mjesto osvojila je Mira Trgovac a druga je njena sestra Marta a obje su osvojile po 8 bodova u 10 kola. Treća je bila Lucija (J) Rožić koja je vodila do posljednjeg kola u kojem je izgubila od Marte i pala na treće mjesto. Ove tri kadetkinje ušle su u postavu ekipe koja će igrati državno finale u Rijeci.   

 

EKIPNO FINALE HRVATSKE ZA KADETKINJE

Svake godine finale je igrano od 26.-30. prosinca a ove godine to natjecanje prebačeno je u 2014. Naše kadetkinje u pomlađenom sastavu i ove su godine izborile plasman u finale. Državno finale za 2013. igrat će se u Rijeci od 8-12. siječnja 2014.  Ne očekujemo neki rezultat ali za dvije godine sigurno će se opet boriti za prvo mjesto.

 

Buševec, 17.12.2013.                                                                                                 Predsjednik  Zlatko Rožić

Odgovori